Samtidsmusikk

«ditt avtrykk i tida». En samtale med Magnar Åm
Magnar Åm er komponist, organist, improvisasjonsmusiker og organisator. 9. april fylte han 70 år, stadig opptatt av å vokse, modne, forstå, vite, mestre …

En konsert er ikke bare en konsert
«Stabat Mater» (2021), urfremføring av Tyler Futrell og «Stabat Mater» (1724) av Alessandro Scarlatti. Silje Aker Johnsen, sopran, Astrid Nordstad, mezzosopran,
Terjungensemble, Lars-Erik ter Jung, dirigent.

Takk for likestillingsprisen
Komponistforeningens likestillingspris «er en årlig pris som skal gå til en person, gruppe eller institusjon som ved sitt arbeid har satt likestilling og kjønnsbalanse i det skapende musikkfeltet på dagsorden».

«Stemmer i samtidsmusikken»
Dette er tittelen på en artikkelserie jeg er i gang med: samtaler med norske komponister – for å belyse sider ved samtidsmusikkens kår og betydning.

En eksperimentell forsvarer av tradisjonen
Komponisten Lars Petter Hagen kommer fra stillingen som utviklingssjef i Oslo-Filharmonien og leder i Kulturrådet. Hvor vil han bli direktør for Festspillene i Bergen?

Tidens forvandling
Kunsten er for meg essensielt religiøs, sier Sofia Gubaidulina. Hvordan kan en kunstner med en så bestemt grunnholdning, oppnå å bli en av vår tids mest fremførte nålevende komponister?

Kunsten å bruke tiden
Therese Birkelund Ulvo er komponist, festivalsjef, plateprodusent, fagpolitisk aktiv, podkaster, jurymedlem og samtidig opptatt av «kvaliteten i det man kan oppleve gjennom langsomhet». Hvordan kan det henge sammen?

Et beskjedent konkurransemenneske
Kari Beate Tandberg har skrevet musikk i nærmere tretti år. Hva er det som driver en komponist til å arbeide hardt for lave honorarer og for et begrenset publikum?

Å skrive musikk, det er for meg kommunikasjon med andre mennesker
Synne Skouens verk «Hva sa Schopenhauer … ?» ble fremført i Bergen i august, av BIT20 Ensemblet og Hilde Annine Hasselberg.

Sofi Oksanen debuterer som librettist
Kollektive traumer er hovedtemaet i Kaija Saariahos nye opera «Innocence». Hvordan overleve og fortsette livet på tross av det som har skjedd?

Det dreier seg om å ikke vite hva du gjør
Komponisten Olav Anton Thommessen fyller 75 år. Stadig like ungdommelig opprørsk.

Kunsten er lang, livet er kort
Jeg tror stor kunst ikke forener folk, men skiller dem. Derfor håper jeg at jeg ikke bare får gode kritikker. Kom med de negative også. Vi trenger diskusjonen, sier Víkingur Ólafsson.

Jeg har et kreativt trøkk som jeg ikke vet hvor kommer fra
Plateselskapet Fabra lanserte 28. november 2020 en CD med to verk av Maja S. K. Ratkje, fremført av Trondheimsolistene.

Svartskog, 6 October 2020
A new CD with two works by Maja S. K. Ratkje: Pictures From a Sinking City and Tale of Lead and Frozen Light, performed by The Trondheim Soloists and artistic director Geir Inge Lotsberg.

Sofia Gubaidulina med nytt orkesterverk
Fredag 6. november ble verket «Der Zorn Gottes», Guds vrede, fremført for en tom sal i Musikverein i Wien.

Samtidskomponist i klassisk farvann
For mange musikkelskere er Bach og Beethoven de største komponistene i musikkhistorien. At disse også er de største for mange samtidskomponister, er ikke så opplagt når man hører musikken de selv skaper.

Synne Skouen – 70 ÅR
Komponisten og skribenten Synne Skouen fyller sytti 8. august. I femti av disse har hun vært til stede i offentligheten med meninger og mot. En ustoppelig forkjemper for smale kulturuttrykk og for det nye i kunsten.

Sibelius-prisen til Kaija Saariaho
Finske Kaija Saariaho har gjort seg internasjonalt gjeldende som komponist siden 1980-tallet. Nylig feiret det norske Sibelius-selskapet Kaija Saariaho med sin hederspris – for å ha inspirert og påvirket også musikklivet her i nord.

250 composers celebrate Beethoven
Ludwig van Beethoven was born in 1770 in Bonn. Two hundred and forty three years later, in that same city, a pianist starts commissioning 250 pieces for piano for the 250th anniversary of the old master.

250 komponister feirer Beethoven
Ludwig van Beethoven ble født i 1770 i Bonn. Tohundreogførtitre år senere, i den samme byen, går en pianist i gang med å bestille 250 pianostykker til 250-års feiringen av den gamle mester.

Kaija Saariaho – vår tids største nålevende komponist
BBC Music Magazine har bedt 174 komponister om å peke ut hvilke fem komponister i musikkhistorien de mener er de største. Av nålevende komponister kom Kaija Saariaho øverst på listen.

Sofia Gubaidulina – levende musikkhistorie
To verk av Sofia Gubaidulina blir fremført i Oslo søndag, musikk som plasserer seg på hver side av komponistens internasjonale gjennombrudd. Mellom disse verkene ligger en musikkhistorie vi stadig må forundre oss over.

Fortid, fraser, fornyelse
Anmeldelse av Det Norske Solistkors konsert på Ultimafestivalen 2019. Kulturkirken Jakob i Oslo, søndag 15. september.

Fri improvisasjon med Sofia Gubaidulina
En ring blir sluttet når akkordeonisten Geir Draugsvoll improviserer sammen med komponisten Sofia Gubaidulina, samarbeidspartner gjennom 25 år.