Bodil Maroni Jensen

En ustemt fremtid

Det er rundt 50 autoriserte pianostemmere i Norge. Gjennomsnittsalderen er 62 år. Det burde ikke være så vanskelig å se hvilken vei det bærer, når vi legger til at det ikke finnes noe utdanningstilbud i pianostemming i landet…

Tekst og toppfoto: Bodil Maroni Jensen

Det siste tilbudet som fantes, var pianostemmer-linjen ved Rud videregående skole i Bærum. Den ble opprettet på 1970-tallet og nedlagt i 2010.

Nytt forsøk

Pianostemmer Bjørn Ola Bakke har engasjert seg i saken. Han tok kontakt med Norges Musikkhøgskole med tanke på å få opprettet et nytt opplæringstilbud i pianostemming. Fagplaner ble utarbeidet i fjor og det er søkt om penger fra departementet til opprettelse av et 2-årig høyskolestudium.

– Pianostemming er et sært fag, på mange måter. Man må sitte og nidhøre og konsentrere seg om overtoner i timevis, og det krever mye trening for å komme inn i det. Vi tror at en 2-årig intensiv treningsperiode med veiledning vil kunne vil duge.

Lav status

Pianostemmer Bjørn Ola Bakke. Foto: Kjetil A. Bjørgan

– Håndsverksfag generelt er nedprioritert i våre dager, sier Bakke. – Og pianostemming er et håndverksfag.

Når han har gått til Musikkhøgskolen for å søke samarbeid der, er det både fordi han mener at et høyskoletilbud vil kunne bidra til heve statusen på faget, og fordi pianostemmerne da vil bli en del av musiker-miljøet, til glede for begge parter.

– Vi skal lære studentene å stemme pianoer og drive alminnelig vedlikehold av mekanikk og klaviatur. Men hvis noen vil lære restaurering, må de lære seg det et annet sted. På to år tror vi det er mer enn nok å ta hånd om stemming og mekanikk.

Finstemt fortid

Pianostemmer Bjørn Ola Bakke er en av dem som fikk sin grunnutdanning på Rud videregående skole i Bærum. Deretter gikk han i lære ved en tysk pianofabrikk.

– Det var enklere før. Da var det velfungerende fabrikker i Tyskland og andre steder, som hadde store lærlingeavdelinger. Det har de ikke lenger. Det er blitt nedskjæringer, og det er mye færre folk som jobber der, sier han.

Den siste pianofabrikken i Norge, Jacob Knudsen AS i Bergen, innstilte i 1974. Også i Europa er det få pianofabrikker igjen. Det meste av produksjonen finner for lengst sted i Japan og Kina. Det er heller ikke mer enn kanskje fem-seks pianoverksteder i Norge, ifølge Bakke, som også er daglig leder av Pianoverkstedet Holthe og Bakke i Oslo.

– Nå kan ingen leve av å bare reparere pianoer lenger. Det er ikke mulig. Vi gjør det for å opprettholde faget vårt, men det betaler seg ikke. Vi må selge nye pianoer og stemme pianoer, det er det som gjelder.

Autorisasjonseksamen

Norges Pianostemmer og Teknikerforening er pianostemmernes fagforening. For å bli medlem, kreves det at man består en fagprøve. – Det er den eneste muligheten man har i dag, for å bevise at man kan jobben sin godt nok, sier Bakke. Og fortsetter:

– Folk tenker ikke på det, men når det er konsert i Konserthuset, for eksempel, så har pianostemmeren vært der tidlig om morgen før pianisten kommer for å øve, og så én gang til før konserten. Publikum ser ham ikke, men de merker det den dagen det ikke har vært en pianostemmer der. Da vil det låte fryktelig fælt…

Tilbud på Musikkhøgskolen?

Studie- og FoU-sjef Kjetil Solvik ved Norges Musikkhøgskole forteller at planene de har utformet, inneholder mye praksis, både på høgskolens egne instrumenter og ute i arbeidslivet, og forhåpentligvis også med et opphold i pianobygger-miljøet i Tyskland. I tillegg inngår det emner som gehørstrening, akustikk og lydlære.

Antall studieplasser er foreslått å ligge rundt 3-4 i hvert årskull, og opptakskrav vil være opptaksprøve og intervju etter avsluttet videregående skole.

– Det er ikke avgjørende for Musikkhøgskolen at pianostemmer-utdanningen nødvendigvis blir gitt hos oss, sier Kjetil Solvik. – Men det er avgjørende at det blir opprettet et tilbud et eller annet sted i landet, om ikke lenge. Og musikkhøgskolen er klar til å sette det i gang, hvis det bare blir bevilget penger.

Opplegget er presentert for departementet, og det er søkt om 2 millioner kroner med tanke på oppstart høsten 2016. Svaret kan foreligge når Statsbudsjettet legges frem i oktober.

Norges Pianostemmer og Teknikerforening
Side for pianostemming på Facebook

Publisert på nettsidene til Norges musikkhøgskole 31. august 2015

Utdanning for pianostemmere opprettet fra høsten 2017. Se Finstemt pionervirksomhet

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.