Bodil Maroni Jensen

Artikler

Vil publikum ha boken om Mariss Jansons’ Mahler-innspilling?

Hilde Halvorsrød vil skrive om Mariss Jansons’ siste innspilling med Oslo-Filharmonien i 2001.

Mottaker av Norsk Komponistforenings Likestillingspris 2021

Takk for likestillingsprisen

Komponistforeningens likestillingspris «er en årlig pris som skal gå til en person, gruppe eller institusjon som ved sitt arbeid har satt likestilling og kjønnsbalanse i det skapende musikkfeltet på dagsorden».

Lydopptak av komponistsamtaler

Stemmer i samtidsmusikken (prosjekt)

«Stemmer i samtidsmusikken» er et prosjekt som omfatter en bok og en artikkelserie.

Tidens forvandling

Kunsten er for meg essensielt religiøs, sier Sofia Gubaidulina. Hvordan kan en kunstner med en så bestemt grunnholdning, oppnå å bli en av vår tids mest fremførte nålevende komponister?

Komponist og musikkformidler Eyvind Solås. Skjermdump fra NRK-program 2008

Krigen, Gud, musikk og teater

Komponist, programleder og kulturformidler Eyvind Solås ble født i 1937. I år er det ti år siden han døde, og til høsten kommer ti av verkene hans på en dobbelt-CD.

Komponisten Bent Sørensen

Å ha følge med Bent Sørensens «Matteuspasjon»

En sjelden kombinasjon av å få en urfremføring på hjernen og samtidig kunne gå tilbake til konsertopptaket når jeg ville.

Kringkastingshuset på Marienlyst i Oslo

Musikk i fjernsyn?

En gang var dette spørsmålet nytt. Det var i 1969, da musikksjefen i NRK fjernsynet, Gunnar Sønstevold, inviterte komponister og andre kunstnere til et kurs med nettopp denne overskriften.

Komponisten Sofia Gubaidulina

Sofia Gubaidulina med nytt orkesterverk

Fredag 6. november ble verket «Der Zorn Gottes», Guds vrede, fremført for en tom sal i Musikverein i Wien.

Komponisten Kaija Saariaho. Bildet tatt i Stavanger Konserthus i 2018. Foto: Bodil Maroni Jensen

Sibelius-prisen til Kaija Saariaho

Finske Kaija Saariaho har gjort seg internasjonalt gjeldende som komponist siden 1980-tallet. Nylig feiret det norske Sibelius-selskapet Kaija Saariaho med sin hederspris – for å ha inspirert og påvirket også musikklivet her i nord.

250 komponister feirer Beethoven

Ludwig van Beethoven ble født i 1770 i Bonn. Tohundreogførtitre år senere, i den samme byen, går en pianist i gang med å bestille 250 pianostykker til 250-års feiringen av den gamle mester.

Sofia Gubaidulina – levende musikkhistorie

To verk av Sofia Gubaidulina blir fremført i Oslo søndag, musikk som plasserer seg på hver side av komponistens internasjonale gjennombrudd. Mellom disse verkene ligger en musikkhistorie vi stadig må forundre oss over.

Ny fiolinkonsert av Sofia Gubaidulina

En av vår tids fremste komponister har levert nok et storverk, fiolinkonserten Dialog: Ich und Du, tilegnet fiolinisten Vadim Repin og dirigenten Andres Mustonen.

Bach og Saariaho, speilbilder og gjenklang

Fiolinisten Aliisa Neige Barrière er mastergradstudent på Norges musikkhøgskole. I går gav hun sin første solistkonsert, en konseptkonsert formidlet som om det kun var ny musikk på programmet.

Musikkhøgskolens enorme konserttilbud

Det er ikke nok å kunne spille. Musikere må også lære seg å arrangere konserter og å selge dem. Hvorfor er det slik?
– Vi ser denne utviklingen i hele musikerverdenen…

Om kjærlighet og hat – Sofia Gubaidulinas opus summum

Oratoriet Über Liebe und Hass har vært fremført i Tallinn, Dresden og Trondheim, og nå i en utvidet versjon i Rotterdam. Noe av det mektigste og mest betagende vi har hørt av noen nålevende komponist.

Wagner og Saariaho – Gesamtkunstwerk i endring

– Vi setter sammen verk som gir forskjellige assosiasjoner. Vi tror på kraften i sammenstillingen. Det er vår metode, sier musikkteaterduoen La Chambre aux échos.

Da sa det pang!

Tidligere i år vant Tabita Berglund Opptakt, en nasjonal elitesatsning for dirigenttalenter. «Det er kanskje det som er det viktigste for meg som dirigent, at du står der og har noe å si.»

Den vertikale dimensjonen

Sofia Gubaidulina var årets festspillkomponist i Bergen. Hun fikk fremført fire verker, som alle forteller noe om hennes historie. I tillegg fortalte hun mye selv, i intervjuer og samtaler underveis.

Jeg har brukt livet mitt til å skrive musikk

– Jeg er en lykkelig komponist når jeg kan komponere, men å kjempe for det rommet i livet mitt, er merkelig vanskelig på grunn av suksessen, sier Kaija Saariaho.

Når klang setter avtrykk

Det første minnet om Kaija Saariahos musikk på 1980-tallet er fornemmelsen av splintret lyd, et vell av hørbare, lysende partikler, av klangstøv. Hun studerer ved IRCAM, et senter for musikkteknologi i Paris…

Musikk som kosmisk drama

Trippelkonserten, et av Sofia Gubaidulinas nyeste verker, trekker linjer tilbake til 1991, da komponisten forlot Moskva, 59 år gammel, for et nytt liv i Vesten. Trippelkonserten er skrevet for fiolin, cello, bajan og orkester.

Stor pris til den finske komponisten Kaija Saariaho

Kaija Saariaho er blitt tildelt prisen The Frontiers of Knowledge Award for å ha skapt et nytt musikalsk språk ved hjelp av elektronikk og tradisjonelle instrumenter.

Nye operaer hevder seg

– Det er ikke bare et spørsmål om å ville, vi har en plikt til å sørge for at denne kunstformen utvikler seg og er i tiden, sier operasjef ved Finlands nasjonalopera, Lilli Paasikivi, som nettopp har hatt suksess med en ny opera.

Elise Båtnes

Orkestermusikere vet hva orkestrene ser etter

– Derfor kan det være lurt å ansette dem som lærere, mener Elise Båtnes, 1. konsertmester i Oslo-Filharmonien. – Vi vet jo hvilke krav som stilles.